مرید حضرت آیت الله سید محمد تقی آل هاشم:
امام جمعه موقت تبریز در بازدید از طرح آرامش بهاری گفت: حضور مردم در جوار امام زادگان مایه آرامش معنوی جامعه می شود.
آیت الله سیّد محمد تقی آل هاشم از برگزاری برنامه های خوب فرهنگی از جمله طرح آرامش بهاری و خیمه های معرفت در آذربایجان شرقی قدردانی کرد.
طرح آرامش بهاری در جوار 48 بقاع متبرکه استان از 28 اسفند آغاز شده و تا 15 فروردین ماه جاری ادامه دارد.
سفره هفت سین قرآنی، اعزام مبلغان و برپایی خیمه معرفت، پاسخ به شبهات و ایستگاه کودکان بخشی از برنامه های فرهنگی اوقاف برای زائران در این طرح است.
سفره هفت سین قرآنی در امامزاده های شاخص، اعزام مبلغان و برپایی خیمه معرفت و پاسخ به شبهات، مسایل شرعی و مشاوره خانواده، ایستگاه کودکان و اهداء بسته
های فرهنگی به زائران از دیگر برنامه های طرح آرامش بهاری است.
![](http://www.afsaran.ir/images/sendto_afs.png)
مرید حضرت آیت الله سید محمد تقی آل هاشم:
تبریز- ایرنا- امام جمعه موقت تبریز بر لزوم توجه ویژه مسوولان به مساله اقتصاد و فرهنگ تاکید کرد.
آیت الله سید محمد تقی آل هاشم در خطبه های نماز جمعه تبریز، با تبریک سال نو به مردم، اظهار کرد: با توجه به نامگذاری سال جدید از سوی رهبر معظم انقلاب به عنوان سال ˈاقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادیˈ باید همه مردم و مسوولان در تحقق این موضوع تلاش کنند.
وی با بیان اینکه انقلاب ما یک انقلاب فرهنگی است، ادامه داد: تحقق شعار امسال از عهده یک شخص و وزارتخانه برنمی آید، بلکه همه باید به این موضوعات حساسیت داشته باشیم.
وی گفت: دشمن سال هاست اقتصاد و فرهنگ کشور ما را مورد هجمه قرار داده تا خللی به نظام اسلامی وارد کند، ولی تاکنون نتوانسته راه به جایی ببرد و از این پس نیز نخواهد نتوانست.
امام جمعه موقت تبریز همچنین بر لزوم گسترش فرهنگ اسلامی در جامعه به خصوص در بین جوان ها و خانواده ها تاکید کرد.
آیت الله آل هاشم در بخش دیگری از خطبه ها، با اشاره به اعزام کاروان های راهیان نوربه مناطق عملیاتی دوران دفاع مقدس، اظهار کرد: کسانی که در این روزها بازدید از مناطق عملیاتی و عزیز نگه داشتن یاد شهدا را انتخاب کرده اند، باید مود تقدیر قرار گیرند و ما نیز از آن ها تشکر می کنیم.
وی با اشاره به دوم فروردین روز جهانی آب، گفت: آب برای حیات بشری خیلی مهم است و همه چیز در دنیا به آن احتیاج دارد باید با صرفه جویی در مصرف آن به فکر دیگران بوده و از اسراف بپرهیزیم.
امام جمعه موقت تبریز با یادآوری سوم فروردین روز هواشناسی، تاکید کرد: اطلاعات هواشناسی در بسیاری از مسایل به خصوص کشاورزی و مسافرت کاربرد دارد که بسیار با اهمیت به شمار می رود.
آیت الله آل هاشم از مردم خواست با توجه به ایام فاطمیه حرمت این روزها را نگه دارند.
![](http://www.afsaran.ir/images/sendto_afs.png)
مرید حضرت آیت الله سید محمد تقی آل هاشم:
خبرگزاری شبستان: امام جمعه موقت تبریز، مردمی بودن را رمز موفقیت کانون های فرهنگی هنری مساجد عنوان کرد.
آیت الله آل هاشم در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در تبریز، با اشاره به نقش کانون های فرهنگی هنری در مقابله با جنگ نرم دشمن علیه فرهنگ اسلام گفت: کانون های فرهنگ هنری مساجد نقش بسیار مهمی در مقابله با جنگ نرم و محور قرار دادن موازین اسلامی برعهده دارند.
وی افزود: مهم ترین راه مقابله با جنگ نرم دشمن، فعالیت های فرهنگی هنری با محوریت موازین اسلامی است و کانونهای فرهنگی هنری در این زمینه نقش مهمی بر عهده دارند.
امام جمعه موقت تبریز با اشاره به اینکه رونق گرفتن فعالیتهای تربیتی مساجد گام بلندی در مسیر اعتلای فرهنگ غنی اسلامی است، ادامه داد: مدیران کانون های فرهنگی و هنری مساجد بایدعمل به منویات مقام معظم رهبری را سرلوحه فعالیتهای خود قرار دهند.
وی تاکید کرد: باید برای جذب حداکثری نوجوانان و جوانان به مساجد و شرکت در برنامههای فرهنگی و نمازهای جماعت تلاش کنیم و در کنار نشاط معنوی، برای احیا و تقویت فعالیتهای فرهنگی هنری مساجد نیز برنامه ریزی کنیم.
آیت الله آل هاشم خاطرنشان کرد: مهم ترین بخش فعالیت کانون های فرهنگی هنری مساجد، مقابله با شبیخون و تهاجم فرهنگی دشمنان علیه اسلام و انقلاب است.
وی در ادامه با اشاره به ظرفیت ها و پتانسیل کانون های فرهنگی هنری مساجد تاکید کرد: این کانون های فرهنگی اکنون با جوان در ارتباط هستند و نقش موثری در احیا و کارکردهای مساجد بر عهده دارند.
امام جمعه موقت تبریز کانون های فرهنگی هنری را بازوی برنامه های فرهنگی و قرآنی دانست و اظهار داشت: از آنجایی که این کانون ها بازوان اصلی اجرای برنامه های قرآنی و فرهنگی و هنری با محوریت ارزش های دینی و انقلاب اسلامی هستند لذا نقش بسیار بارزی در ایجاد وحدت و همدلی بین اقشار مختلف مردم به ویژه در بین نسل جوان بر عهده دارند.
آیت الله آل هاشم خاطر نشان کرد: باید با تدوین برنامه های فرهنگی هدفمند و جذاب جوانان، با شبیخون فرهنگی وسیع دشمن و ترفندهای متفاوت و گوناگون رسانههای غربی در مسیر رواج بی بند وباری و بیتفاوتی نسبت به ارزشهای دینی در بین نسل جوان مبارزه کنیم.
امام جمعه موقت تبریز در پایان تاکید کرد: فعالیت مردمی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور از مهم ترین ویژگی های این کانون هاست که رمز موفقیت آن به شمار می رود.
![](http://www.afsaran.ir/images/sendto_afs.png)
پایگاه اطلاع رسانی آیت الله سید محمد تقی آل هاشم:
تعطیلی مساجد، سرآغاز قیام 29 بهمن مردم تبریز شد
گروه فرهنگی-بیت اله احمدی - مردم همیشه در صحنه آذربایجان و بویژه تبریز، از پیش از انقلاب اسلامی تاکنون در تمامی صحنههای تاثیرگذار نظام، نقش بسزایی را داشتند.
یکی از مهم ترین حوادثی که نقش مردم تبریز را در تاریخ ماندگار کرد، قیام 29 بهمن سال 1356 بود. بی تردید در گستره تاریخ آذربایجان هیچ روزی همانند این روز حماسه آفرین، پرماجرا و موثر در انقلاب اسلامی نبود و هیچ حادثه ای به اندازه آن در احیای خیزش 19 دی مردم قم تاثیرگذار نشد. برای تشریح و تبیین قیام 29 بهمن مردم تبریز، گفت وگویی با آیت ا... سیدمحمدتقی آل هاشم، امام جمعه موقت تبریز، انجام داده ایم که شما را به خواندن آن دعوت میکنیم.
اگر مایلید از اینجا آغاز کنیم که سرآغاز قیام 29 بهمن مردم تبریز در سال 1356 چه بود؟
- ارتحال شهادت گونه فرزند برومند حضرت امام خمینی(ره) حرارتی در قلب مومنان و مردم مبارز و روحانیون متعهد و انقلابی ایجاد کرد و مردم از ارتحال زودهنگام آن عالم برجسته و مبارز، سوگوار شدند و در سراسر کشور و از آن جمله در تبریز مراسم سوگواری برگزار شد.
توهین روزنامه اطلاعات به مقام مرجعیت، اسباب تنفر مردم از رژیم را فراهم کرد و عموم علمای اسلام از این اقدام سخیف و زشت دولت احساس خطر کردند.
قیام مردم قم در روز 19 دی و سرکوب این قیام توسط رژیم، آتش خشم و کینه مردم را شعله ورتر کرد و همه مراجع معظم تقلید را به صحنه مبارزه آورد و تقریبا همه علمای اسلام برای مقابله با این خطر، احساس تکلیف کردند در نتیجه به مناسبت اربعین شهدای قم از سوی مراجع معظم تقلید، اعلام عزای عمومی و تعطیلی بازار تبریز شد.
مردم تبریز، پس از سرکوب قیام مردم قم در 19 دی ماه چه اقداماتی انجام دادند؟
- مردم تبریز با محوریت و پیشگامی آیتا... شهید سیدمحمدعلی قاضی طباطبایی و همراهی عده ای از علمای تبریز طی بیانیه ای برای عزاداری و بزرگداشت شهدای قم به مسجد حاج میرزایوسف معروف به مسجد قزلی دعوت شدند. نیروی انتظامی وقت برای جلوگیری از این اجتماع، دستور داد مساجد را در آن روز تعطیل و از حضور مردم در مساجد جلوگیری کنند، بنابراین صبح آن روز که از یک ساعت قبل از وقت، مردم برای حضور در مجلس سوگواری دسته به دسته به مسجد روی آوردند با در بسته مواجه شدند و اجتماع مردم جلوی در مسجد منجر به درگیری مردم با پلیس شد. در این حال رئیس کلانتری منطقه بازار با پرخاش و فحاشی به مردم و مسجد توهین کرد. توهین او خشم مردم را برافروخت و جوانی به نام محمد تجلا برای اعتراض وارد صحنه شد، پلیس با شلیک گلوله،این جوان دانشجو را به شهادت رساند، شهادت این جوان، مردم را به هیجان آورد و به این ترتیب، قیام خونین مردم تبریز آغاز شد.
مردم تبریز با اینکه در آن روزها از استبداد ستم شاهی به ستوه آمده بودند اما حساب شده عمل کردند و در پیروزی انقلاب اسلامی نقش تاثیرگذاری داشتند، این حرکت مردم را چگونه ارزیابی میکنید؟
- مردمی که آن روز حماسه آفریدند از نوع یاران پیامبران الهی افرادی فقیر و عموما جوان و متدین و اهل نماز و عبادت بودند. تحلیل رفتار عمومی این مردم نشان میدهد که آنان سرشار از ایمان و بصیرت سیاسی بودند و همین ایمان و آگاهی، پایه مشارکت عمومی آنان در تظاهرات عمومی و عمل به تکلیف دینی را تشکیل میداد.
از سوی دیگر، بی شک هدایت عمومی خداوندی نیز در آن ماجرا همراه مردم بود، در آن روز حتما دست غیبی، این مردم را هدایت میکرد، چراکه آنان برای حمایت از قرآن و اسلام جان بر کف و با تمام اخلاص به صحنه آمده بودند و خداوند نیز برای چنین مردمانی وعده یاری داده است.
پرچم هدایت و رهبری و مدیریت مردم تبریز در قیام 29 بهمن بر عهده چه کسی بود؟
- حزب و گروه سیاسی که قدرت به صحنه آوردن مردم را داشته باشد در آن زمان وجود نداشت، بنابراین تنها روحانیون مبارز بودند که مردم را در مساجد و محافل مذهبی جمع و از مسایل مذهبی سیاسی آگاه میکردند و مردم در آن روز بزرگ با دعوت روحانیت به صحنه آمدند و در جمع روحانیون مبارز بیش از همه مرحوم آیت ا... شهید قاضی طباطبایی بود که در این راه مجاهدت میکرد و رنج و درد حبس، تبعید و شکنجه را تحمل میکرد و از این جهت، پیش مردم مقبول و محبوب بود و به همین خاطر، آماج تیر دشمنان کینه توز اسلام شد و به درجه رفیع شهادت رسید.
مردم تبریز در آن روزها چه شعارهایی را سر میدادند؟
- مردم در آن روز شعار میدادند: «قرآن بیزه هدف دور، سرمایه ی شرف دور»، یعنی قرآن برای ما سرمایه شرف و هدف ماست. مردم یا حسین میگفتند و شعار توحیدی و ضدطاغوتی «لااله الاا...» را میگفتند و میگفتند: «بیز بو شاهی ایستمیروخ والسلام»، یعنی ما این شاه را نمی خواهیم و بس.همچنین مردم شعار میدادند: «درود بر خمینی، مرگ بر شاه، وای بر این حکومت یزیدی، خمینی رهبر ماست» که البته این شعارها آن روز واقعا نوبر بود و سطح آگاهی و بصیرت سیاسی و مذهبی مردم تبریز را نشان میداد. این شعارها همه سِحر پهلوی و سطلنت طلبان را باطل کرد، زیبایی این شعارها در آن است که همین مردم انقلابی کوچه و بازار، آنها از دل مردم برخاسته بود.
مردم تبریز که همیشه در صحنه حاضر بودند، در دوران کنونی انقلاب اسلامی نیز چگونه میتوانند نقش پررنگ گذشته خود را تکرار کنند؟
- مردم قهرمان تبریز و آذربایجان، از پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، آمادگی خود را برای پایبندی به آرمانهای انقلاب اسلامی با خون خود اعلام و امضا کرده اند، این مردم غیور، در عصر حاضر باید با پشتیبانی و تبعیت از ولی فقیه، گوش به فرمان منویات حضرت آیت ا... العظمی خامنه ای باشند.
مردم دلاور آذربایجان، باید با حفظ و استمرار بصیرت سیاسی و آگاهی مذهبی و روشن بینی تاریخی خود، همواره نسبت به توطئه دشمنان آگاه باشند و مثل همیشه نقش بی بدیل خود را در انقلاب اسلامی ثبت کنند.
![](http://www.afsaran.ir/images/sendto_afs.png)
مرید حضرت آیت الله سید محمد تقی آل هاشم:
در آستانه سالروز قیام مردم تبریز، هزاران نفر از مردم آذربایجان صبح امروز با حضور در حسینیه امام خمینی رحمهالله با رهبر انقلاب اسلامی دیدار كردند.
![](http://www.afsaran.ir/images/sendto_afs.png)
مرید حضرت آیت الله سید محمد تقی آل هاشم:
مراسم گرامیداشت یاد و خاطره حضرت آیت الله شهید قاضی طباطبایی در پایگاه انقلاب (مسجدشعبان) با حضور علمای شهر تبریز برگزار شد.
![](http://www.afsaran.ir/images/sendto_afs.png)
پایگاه اطلاع رسانی آیت الله سید محمد تقی آل هاشم:
مانداگارانا – تبریز : آیت الله محمد تقی آل هاشم امام جمعه موقت تبریز تقید زیادی به استفاده از تاکسی در ترددهای شخصی دارد.
به گزارش مانداگارانا از تبریز ، تصاویر زیر حضور آیت الله محمد تقی آل هاشم را در مجلس بزرگداشت شهید محمود رضا بیضایی نشان می دهد. / عکس از : پویا خوش پیمان
![](http://www.afsaran.ir/images/sendto_afs.png)
مرید حضرت آیت الله سید محمد تقی آل هاشم:
تشییع پیکر شهید محمدرضا بیضایی از مدافعان حرم حضرت زینب (س) و حضرت رقیه (س) در تبریز برگزار شد.
![](http://media.farsnews.com/media/Uploaded/Files/Images/1392/11/02/13921102145426299_PhotoL.jpg)
به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز، مراسم تشییع پیکر مطهر شهید محمدرضا بیضایی از مدافعان حرم حضرت زینب(س) صبح امروز از میدان شهدا به سمت میدان ساعت با حضور مردم تبریز برگزار شد.
مردم ولایتمدار و شهیدپرور تبریز، پیکر مطهر این شهید مدافع حرم اهل بیت را از میدان شهدا تا میدان ساعت تشییع کردند و پس از انجام مراسم عزاداری، انجام تشریفات نظامی و ادای احترام به شهید، پیکر مطهر وی برای خاکسپاری کنار همرزمان شهیدش وادی رحمت منتقل و به خاک سپرده شد.
آیتالله آلهاشم امام جمعه موقت تبریز بر پیکر شهید بیضایی نماز اقامه کرد.
در این مراسم که با حضور فرماندهان نظامی و خانوادههای شهدا برگزار شد، یکی از مداحان اهل بیت عصمت و طهارت با بغل کردن دختر دو ساله شهید بیضایی به نام کوثر در حالیکه به حاضران دست تکان میداد، روضه حضرت رقیه را خواند که موجب تاثر حاضران در جلسه شد و فریاد یا زینب و یا حسین سر دادند.
حاضران شرکتکننده در مراسم تشییع پیکر شهید محمدرضا بیضایی با سردادن شعارهای "مرگ بر وهابی"، "مرگ بر سلفی"، "مرگ بر آمریکا"، "مرگ بر اسرائیل" و "مرگ بر ضد ولایت فقیه" به دشمنان اسلام هشدار دادند در صورت آسیب رساندن به حرم حضرت زینب و رقیه( س) در سوریه و حرم اهل بیت در عراق حمام خون به راه خواهند انداخت.
مارش نظامی لشکر عاشورا نیز در این مراسم با انجام تشریفات نظامی و ادای احترام، این شهید را تا میدان ساعت بدرقه کرد.
همسر شهید محمدرضا بیضایی در این مراسم اعلام کرد که شهید بیضایی قبل از رفتن میدانست که به فیض شهادت نائل خواهد آمد از این رو از حاضران خواست اگر دینی بر گردن شهید دارند، اعلام کرده و حلال کنند.
مراسم شام غریبان شهید محمدرضا بیضایی امروز از ساعت 15.30 تا 17 در مسجد چهارده معصوم شهرک پرواز تبریز برگزار میشود.
شهید محمودرضا بیضائی که با توجه به تحولات میدانی کشور سوریه و هتک حرمتهای اخیر به حرم حضرت زینب کبری (س) به دست گروههای صهیونیستی و وهابی، برای دفاع از این حرمهای شریف به سوریه رفته بود، ظهر روز یکشنبه 29 دی مصادف با ولادت حضرت رسول (ص) به دست وهابیون تکفیری به مقام رفیع شهادت نائل آمد.
وی در آذر ماه سال 1360 در خانوادهای مذهبی و متدین در شهر تبریز دیده به جهان گشود و در شب میلاد حضرت رسول اکرم (ص) دعوت حق را لبیک گفت و به سفر آخرت عزیمت کرد.
از این شهید والامقام یک فرزند دختر دو ساله ساله به نام کوثر به یادگار مانده تا بتواند در آینده همچون زینب کبری (س) و حضرت رقیه (س) نازدانه سه ساله امام حسین (ع) در راه دفاع از اسلام و آرمانهای والای شهیدان اسلام گام بردارد و ادامه دهنده راه پدر باشد.
![](http://www.afsaran.ir/images/sendto_afs.png)
مرید حضرت آیت الله سید محمد تقی آل هاشم:
مناظرات امام رضا(ع) نمونهای از کرسی آزاد اندیشی بود، در آن زمان که اروپا در جهل مطلق به سر میبرد در جهان اسلام به ویژه ایران بحث آزاد اندیشی مطرح بود. شیوه مناظرات امام رضا(ع) الگوی مباحثه و مناظره در حوزه علمیه است.
آیت الله آل هاشم، امام جمعه موقت تبریز در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در تبریز به بررسی ویژگی های امام رضا(ع) و چگونگی الگوگیری جامعه و حوزه های علمیه از روش و منش ایشان پرداخته است که تقدیم می شود.
وجود بارگاه ملکوتی امام رضا(ع) در ایران و توجه به آن حضرت در چه ابعادی دارای اهمیت است؟
هر کس امام رضا(ع) را زیارت کند مانند این است که چهارده معصوم(ع) را زیارت کرده باشد، ما فرقه های شش امامی و هفت امامی داریم ،اما کسی که قائل به امام رضا(ع) باشد به تمام ائمه معصومین(ع) قائل است.
وجود بارگاه متعالی امام رضا(ع) در ایران اسلامی پناهگاه مسلمین است، ما همه، مادحین و شیعیان و رعیت آن امام همام هستیم، زیارت ایشان برابر با 70 هزار عمرده مفرده مقبول درگاه الهی است. محبت و زیارت ایشان دارای ارزش فراوانی است، ما نیز افتخار می کنیم که از شیعیان آن امام هستیم. لازم است که ایام ولادت و شهادت آن امام، بزرگ داشته شود و فرمایشات ایشان سرمشق ما باشد، حتی سفارش شده که زیارت ائمه اطهار(ع) ترک نشود و مستحب موکد است.
*نمونه های از این برکات و فضایل حضور ایشان در ایران را ذکر کنید.
امام رضا(ع) پناهگاه ایران و اسلام هستند، منبع ولایت فقیه اهل بیت(ع) است، بنابراین ما باید از ولایت فقیه اطاعت کنیم، در زمان غیبت، فرمایشات مقام معظم رهبری بر همگان حجت است و بر همه مسئولان است که اطاعت از امر ولی فقیه کنند. حضور رهبر انقلاب در مناطق زلزله زده تبریز موجب آلام درد زلزله زدگان شد، خود آنها می گفتند که ما تمامی دردهای خود را فراموش کرده ایم، اینها همه از ولایت اهل بیت(ع) و برکت های وجود بارگاه ملکوتی امام رضا(ع) سرچشمه می گیرد.
وجود بارگاه امام رضا(ع) در ایران در ایجاد و توسعه حوزه های علمیه چه اندازه نقش دارد؟
حوزه های علمیه در جهان اسلام همگی به برکت ائمه اطهار(ع) برپا شده اند و رونق حوزه های علمیه در ایران اسلامی نیز به برکت وجود بارگاه ملکوتی امام رضا(ع) در ایران است. وجود مساجد و قرآن و فرهنگ غنی اسلام، مراجع و عظام تقلید و رهبر معظم انقلاب همگی از برکت وجود امام هشتم (ع)شیعیان در ایران است و باید بیش از این به فرهنگ اهل بیت(ع) و فرهنگ قرآن در جامعه اهمیت داده شود.
*یکی از روش های علمی امام رضا(ع) مناظره است، چطور می توان از این روش در حوزه های علمیه امروز الگو گرفت؟
شیوه مناظرات امام رضا(ع) الگویی مناسب برای مباحثه و مناظره در حوزه اندیشه اسلامی و حوزه های علمیه است، این امام همام به دلیل مناظرات علمی متعددی که با اندیشمندان مسلمان و غیر مسلمان داشتند، دارای شخصیت علمی هستند که میتوان از این بعد شخصیتی حضرت در ترویج فرهنگ و معارف دینی استفاده کرد.
مناظرات امام رضا(ع) نمونهای از کرسی آزاد اندیشی بود، در آن زمان که اروپا در جهل مطلق به سر میبرد در جهان اسلام به ویژه ایران بحث آزاد اندیشی مطرح بود. مناظرات امام رضا(ع) می تواند راهنمای ما در مقوله دفاع از دین باشد، توجه و مطالعه دقیق این مناظرات برای اهل علم امری لازم و ضروری است. باید مناظرات آن حضرت با ادبیات روز و از طریق ابزار هنری به مردم بویژه نسل جوان معرفی شود، درباره مقام علمی امام رضا(ع) همان بس که ایشان ملقب به عالم آل محمد(ص) هستند.
*یکی دیگر از روش های مبارزاتی حضرت، پذیرفتن ولایتعهدی هر چند به طور اجباری بود، امام رضا(ع) چگونه از این روش برای رسیدن به اهداف خویش استفاده کردند؟
امام رضا(ع) زمانی که از مدینه حرکت کردند با این که تحت الحفظ ماموران مامون بود در راه از هیچ کوششی برای معرفی خاندان عصمت و هم برای بیان معارف دین و هم برای متزلزل کردن پایگاه حکومتی و خلافتی مامون که خیلی زیرکانه پیش می رفت که تا مردم را از هر لحاظ جذب کند، فروگذار نکردند.
وقتی حضرت به نیشابور رسیدند، بیش از 10 هزار نفر به استقبال امام رضا (ع) آمدند، حضرت بالای یک بلندی ایستادند و آنها را موعظه کردند و حدیث معروف سلسله الذهب را خواندند که پیامبراسلام(ص) از جبرئیل(ع) و جبرئیل از لوح و لوح از قلم و قلم از خدای متعال نقل می کند که «کلمه لااله الاالله حصنی فمن دخل حصنی امن من عذابی»، بعد همه مردم این را یادداشت کردند که همه بیان توحید است که هر کس وارد توحید بشود از عذاب درامان خدا است و هر کس موحد نباشد از عذاب خدا درامان نیست، بعد که چند قدم رفت حضرت پیاده شدند و دوباره برگشت به طرف جمعیت و گفت: بشروطها و انا من شروطها.
پذیرفتن توحید و اعتقاد به توحید شرایطی دارد که یکی از شرایط اش این است که انسان به امامی اعتقاد داشته باشد که از سوی خدا به امامت برگزیده شده باشد. و چون مامون الرشید به هیچ عنوان نمی توانست خود را امام مفروض الطاعه بین مردم معرفی کند این جمله امام رضا(ع) خیلی برای او مشکل ساز بود، و نمی توانست پس از بیان این جمله، در جامعه موقعیت اش را مستحکم تر بسازد و مردم از همان روز فهمیدند که امام رضا(ع) قصدش همکاری با مامون نیست، لذا وقتی وارد مرو شدند، حضرت به جای قصر زیبای مامون در یک مسجد سکنی گزیدند.
*چرا با وجود اینکه خلفای اموی و عباسی تلاش می کردند تا چهره علمی و معنوی حضرت را سرپوشیده نگهدارند اما شاهد بروز و ظهور ابعاد پنهان این چهره حتی در عصر حاضر هستیم؟
خلفای اموی وعباسی در دوران حکومت استبدادی شان ازوجود شخصیت هایی مانند علی بن موسی الرضا(ع) رنج می بردند، لذا همیشه برای سرپوش گذاشتن روی جلوه های علمی، معنوی واخلاقی آنها سعی می کردند شخصیت تراشی کنند. شخصیت هایی مانند علی بن موسی الرضا (ع) که خدایی می اندیشند درحالت انزوا هم چهره آنها برجسته ومطرح است، چنانکه ما امروز شاهد هستیم سخنان ایشان برای همه ادیان، ارزشمند و قابل توجه است. بررسی زندگی ائمه برای همه ما درس هایی آموزنده است که با شناخت سیره و روش این شخصیتها و الگو قراردادن درمحیط زندگی فردی واجتماعی، جامعه به مدینه فاضله تبدیل خواهد شد.
چرا در حیات امام رضا(ع) گرایش مردم نسبت به فرهنگ اهل بیت(ع) افزایش پیدا کرد؟
دوران حیات آن بزرگوار نقطه اوج گرایشات مردمی نسبت به اهل بیت(ع) و گسترش پایگاه های مردمی خاندان عصمت و طهارت محسوب می شود. ظلم و بیداد حکومت عباسی و اختلاف و درگیری میان امین و مامون که سبب فشار مضاعف بر مسلمان شده بود، رسالت امام رضا(ع) را سنگین تر کرد و آن حضرت با آگاه سازی مردم تلاش بی وقفه ای را برای ترویج اسلام ناب محمدی (ص) انجام دادند. وقتی مسیحی ها، یهودی ها، صائبین و مجوسی ها می آمدند با حضرت بحث می کردند، امام در میدان عمل غلبه اسلام را بر سایر ادیان به اثبات می رسانید که این سبب جاذبه هر چه بیشتر امام رضا(ع)در بین غیر مسلمانان می شد.
چگونه می توانیم نسبت به زندگی و منش امام رضا(ع) آگاهی پیدا کرده تا ایشان را به عنوان الگو در جامعه پیاده کنیم؟
با مطالعه عمیق در رابطه با زندگی این شخصیت به عنوان انسان نمونه وآشنایی با منش، بینش و بصیرت می توانیم از زندگانی ایشان الگوهای روشنی دریافت کنیم. آشنایی با تکالیف از راه های موثر درموفقیت انسان هاست و یکی ازمسائلی که ما معمولا درزندگی انسان های موفق مطرح می کنیم وظیفه شناسی وآشنایی با تکالیف است یعنی درهر برهه ای متناسب بامقتضیات، تکالیفمان رابشناسیم وبراساس آن گام های بعدی رابرمی داریم.
ما با زندگی ائمه (ع)کم وبیش آشنا هستیم شرایط سخت، استبداد و وجود خلفای عباسی و اموی از این جمله است، اما با همه این مشکلات بازهم دست از تکالیف خود برنداشتند و تمام این مسیرهای سخت را بر خود هموار ساختند.
گفتگو: بیت اله احمدی
منبع : خبرگزاری حوزه
اخبار مرتبط:
وبلاگ مدیریت حوزه علمیه خواهران استان ایلام
![](http://www.afsaran.ir/images/sendto_afs.png)
.: Weblog Themes By Pichak :.